Prodejců i výrobců nábytku je již nepřeberné množství, proto nemusí být výběr nového nábytku jednoduchý, naopak se může stát velmi zdlouhavým a vyčerpávajícím. Existují však základní kroky, které pomohou k ujasnění představy a výběr se stane jednodušším a reálnějším.

Nábytek je i časová investice

Pro začátek je velmi důležité si stanovit finanční rozpočet pro nákup nového nábytku. Stanovení takového rozpočtu by mělo vycházet především z konkrétní představy, jak dlouho by měl být zakoupený nábytek užíván a také jak často. Pokud by měl být nábytek užíván téměř denně po dobu více než 5 let, vyplatí se zainvestovat více, a to například i do koupě u menší firmy či výroby na zakázku. V případě, že se jedná o nábytek do společných prostor v kanceláři, které například nejsou užívány denně, dětské herny, nebo například menších prostor v bytě či domě, půjde pravděpodobně o méně nákladnou investici. Posloužit by mohli tedy i velkovýrobci, například Jena nábytek nebo Sconto nábytek. 

Jena nábytek je česká společnost, která má již svoji tradici a zákazníkům nabízí nepřeberný výběr produktů pro každou místnost a způsob bydlení. Oproti tomu Sconto nábytek je německý producent, avšak nabízí také široký sortiment nábytku a produktů pro zařízení domácnosti či kanceláře. O aktuální nabídce nábytku a doplňků pro bydlení informují jejich akční letáky, tedy Sconto nábytek leták a Jena nábytek leták, jenž pravidelně poskytují také slevy a akce na nábytek široký sortiment produktů, což by mohlo pozitivně ovlivnit možnosti rozpočtu. 

Výběr dle účelu nábytku

Dalším důležitým krokem je mít ujasněno, s jakým záměrem má probíhat nákup, tedy k čemu, a především také komu bude vybraný nábytek sloužit. Jistě bude pro kancelář či pracovnu vhodný jiný nábytek, než například pro obývací či dětský pokoj. Opět je pak také otázkou, jak dlouho by měl zvolený nábytek sloužit. Pokud se jedná o dětský nábytek, pak je zapotřebí vybírat nadčasově nebo počítat s tím, že za pár let bude potřebná obměna či rekonstrukce. Naopak pracovny, kanceláře či obývací pokoje zůstávají většinou pár let neměnnými. Zde se pak nabízí také klíčový prvek, zda bude místnost sloužit jako společná či víceúčelová, nebo zda se bude jednat o místnost, která bude sloužit pouze jednomu člověku. Pokud se jedná o víceúčelovou či společenskou místnost, je vhod myslet na dostatečné množství míst k sezení, vytvoření dostatečného množství podnětů a podobně. 

Pro zařizování větších prostor se tedy skvěle nabízí katalogy a letáky obchodních prodejců a výrobců nábytku, které pravidelně poskytují také slevy a ačkní či jinak výhodné nabídky.  

Na designu nábytku záleží

Poměrně klíčový je také výběr barev, materiálu a celkového designu. Design nábytku není pouze označení pro drahý styl, ale design zahrnuje barvy, vzory, tvarování, praktičnost a mnoho dalších faktorů, které mohou přispět k příznivému působení daného produktu v místnosti a také jeho účelu. Designový nábytek navíc nemusí být vždy cenově nedostupný. Právě například zmínění prodejci Sconto nábytek a Jena nábytek jsou prodejci cenově dostupného designového nábytku. 

Výsledný design vybraného nábytku může výrazně podpořit jeho účel či účel konkrétní místnosti. Vhodně zvolený nábytek a barvy mohou přispět ke zdravému spánku, zvýšení produktivity a soustředění, chuti k jídlu či odpočinku. Správný nábytek pak tedy pomáhá k vytvoření té správné atmosféry kanceláře, domova a celkově daného prostředí.