Nakoukněte pod pokličku společnosti Eko modular. Přečtěte si o tom, že jejich první stavba slaví už šesté narozeniny, jak se dá kvalita stavby ve výrobní hale lépe pohlídat i to, na jaké stavby a projekty se chystá do budoucna.

Jaká je historie firmy a jak jste se vlastně k modulárním dřevostavbám dostali?

Eko modular vznikl v roce 2018, kdy se oddělil od tehdejší původní společnosti, která vyráběla i klasické dřevostavby. Nás nejvíce zaujal koncept modulárních dřevostaveb, proto jsme osamostatnili a začali se tomuto oboru naplno věnovat. Naše první dřevostavba vznikla ale už v roce 2015 – letos tedy bude slavit šestileté výročí. Do roku 2020 jsme vyrobili cca 100 modulárních dřevostaveb.

Sám majitel firmy Vojtěch Juřenčák se k dřevostavbám dostal už během studií, kdy ho tato varianta bydlení nesmírně zaujala. Velmi zajímavou myšlenkou je pro něj také to, že bychom si v budoucnu mohli domy nakupovat podobně jako auta v showroomu a konfigurovat si je přesně podle svých představ.

Kolik máte zaměstnanců a co mají na starosti?

V současnosti máme 10 stálých zaměstnanců, z toho většina tvoří výrobní část, tedy tesaři a truhláři, kteří dělají hlavní část výroby modulárních domů, jako jsou výroba panelů, sestavování modulů dohromady, terasy, pergoly, dřevěné obklady. K nim máme několik obchodníků a marketingové pracovníky.

Abychom zefektivnili a zrychlili celý proces výroby, je náš koncept založený na subdodávkách. Dbáme na kvalitu, tudíž máme odborníky v daných profesích a můžeme zaručit stoprocentní kvalitu.

Můžete nám přiblížit, co je to modulární dřevostavba?

Modulární dřevostavba je z našeho úhlu pohledu „úzkoprofilové“ zboží, tedy specifický druh dřevostavby. Za její největší výhodu považuji, že výrobní proces je kompletně kontrolovaný a jsme zaměřeni na detail, všechno vzniká pod střechou výrobní haly, takže nejsme ovlivněni počasím a naše dřevostavby nepodléhají žádným povětrnostním podmínkám.

Systém modulárních dřevostaveb je u nás velmi mladý obor, celý koncept k nám přišel ze severských zemí, jako je Estonsko, Finsko, kde se modulární dřevostavby stavějí zcela běžně. U nás se začaly vyrábět až v souvislosti s chybějícími kvalifikovanými pracovními silami. Ve výrobní hale jsme schopni lépe ohlídat jednotlivé procesy a vyrobit produkty na kvalitativně vysoké úrovni.

Jaký je váš pohled na současnost a vize firmy?

Snažíme se především o popularizaci a vzdělávání v oboru. Myslíme si, že je třeba zákazníkům neustále ukazovat, jak se stavba vyrábí ve výrobní hale a přepravuje na pozemek. Díky tomu si dovedou takovou realizaci představit. Chceme se věnovat vícepodlažním stavbám a směřovat do bytové výstavby a do projektů, které jsou technicky a technologicky velmi náročné. Snažíme se o maximální kvalitu ve velmi sofistikovaných a složitějších řešeních staveb.