Pasivní či nízkoenergetické domy poskládané z jednotlivých modulů představují ekologickou i ekonomicky zajímavou alternativu ke klasickým zděným stavbám. Vznikají v suchém prostředí výrobní haly, postavené jsou za čtyři měsíce a velmi krásně vypadají.

Modulární dům vzniká v suchém prostředí výrobní haly

Modulární dům je zpravidla pasivní či nízkoenergetická stavba vyrobená v suchém prostředí výrobní haly. S rozvody a vybavením se v prostředí haly připraví a následně se převeze na místo, kde se během krátké chvíle smontuje v celý dům.„Modulární“ se tomuto typu domu říká proto, že si ho můžete sestavit z jednotlivých modulů. Zatímco potřeby párů a singles bohatě naplní jednomodul či dvojmodul, větší rodiny zase ocení velkorysejší modulární dům ve tvaru L s příjemnou terasou. Neocenitelnou výhodou modulárních domů je fakt, že mohou růst s potřebami vaší rodiny. Například mladý pár začne jednomodulem a postupně k němu přistavuje další místnosti podle toho, kolik si chce pořídit dětí. A za několik let může znovu přistavět moduly pro rodiče, o které je třeba se postarat. Modulární dům je tedy otevřen všem variantám a plně přizpůsoben změnám, které vás v životě potkají.

Ohromující rychlost výstavby

Na vašem pozemku se modulární dům vztyčí přibližně za čtyři měsíce od podpisu smlouvy. Přijede ohromné auto a parta montérů poskládá pečlivě vyrobené součásti v jeden velký dům. „Pokud vám nevadí, že se o kouzlo domu, co vyroste za jeden den, ochudíte, určitě navštivte výrobní halu, kde se váš dům vyrábí. Prohlédněte si rychlost i kvalitu prací a zaměřte se také na materiály,“ radí Vojtěch Juřenčák, odborný poradce v oblasti modulárních staveb. Výrazná rychlost stavby souvisí s jinou technologií – oproti tradičnímu stavitelství prochází stavba modulárního domu pouze suchým procesem. Na samotném pozemku stačí připravit základy, na které se následně moduly osazují. Potom k sobě montéři začnou kotvit jednotlivé modulární konstrukce.

Slovníček pojmů, aneb abychom si rozuměli

  • dřevostavba– hrubá stavba domu má dřevěné nosné konstrukce, dřevostavbu lze realizovat jako modulární dům nebo stavět podle vlastního projektu na místě pozemku
  • modulární dům– typ dřevostavby postavený z konkrétně definovaných modulů
  • pasivní dům– dům s velmi nízkou spotřebou energie na vytápění (pod 15 kWh na m2 ročně)
  • nízkoenergetický dům– dům s nízkou spotřebou energie 35 kWh/m2a (25 kWh/m2a doporučená hodnota podle normy)
Interiér modulárního domu je zcela přizpůsoben představám zákazníka.

Dům na klíč nebo originální kousek architekta

Podobně jako u klasických zděných staveb nabízejí i modulární domy nepřebernou rozmanitost. Můžete si vybrat konkrétní stavbu z katalogu nebo si určit počet modulů i jejich uspořádání sami. Vzniknout může tradiční dům nebo velmi originální konstrukce. Někteří zákazníci se rozhodnou stavebnicový modulární princip nepřiznávat, a tak konstrukci nechají zakrýt obvodovým pláštěm z nejrůznějších materiálů, nejčastěji modřínového dřeva. Výsledný dům se tedy vizuálně nemusí na první pohled lišit od standardně postaveného domu.

Důležité:Stavba modulárního domu může probíhat za jakéhokoli počasí. Některé práce navíc mohou lze realizovat současně – na staveništi se připravují základy, ve většině případů zemní vruty, a zároveň se v dílně montuje sanitární vybavení jednotlivých modulů.

Jak modulární dům vypadá

Modulární dům se zpravidla skládá z kuchyně s navazujícím obývacím pokojem, na ně přiléhá sociální zařízení. Podle zvoleného modulu pak pokračuje ložnice, dětský pokoj nebo třeba pracovna.

Protože bývají modulární domy menší výměry, je třeba celkové koncepci přizpůsobit i vnitřní vybavení. Velmi praktické bývají vestavěné skříně, menší pohovky či sedací soupravy do U s úložným prostorem, které rovněž šetří místo.

Obývací pokoj.
Kuchyně.
Kuchyně s jídelnou.

Kvalita materiálu modulárního domu

Ve srovnání se standardní stavbou mají jeho materiály mimořádnou pevnost a tuhost. Modulární dům se dá kdykoli snadno demontovat, přistavovat další moduly a upravovat přesně podle vašich potřeb. V opačném případě lze jednotlivé moduly naopak odstraňovat.

Zajímavost:V zahraničí, kde jsou modulární domy již zcela běžné, se využívají zejména v situacích, kdy se musí akutně reagovat. Rychle vystavěné a adaptabilní modulární domy poskytují ubytování po živelních pohromách. Mnohokrát také poskytly prostory pro školky v oblastech, kde bylo třeba do předškolního zařízení umístit více dětí.

Modulární domy jsou oblíbené v severských zemích

Dřevostavby tvoří přibližně 20 % celkového počtu novostaveb a modulární domy představují asi desetinu z nich. Tento trend se každým rokem zvyšuje, čímž následujeme další evropské země. V Rakousku a Německu, kde byla před 20 lety obdobná situace jako nyní u nás, dnes tvoří dřevostavby 45 % novostaveb. Zdaleka největší oblibě se však těší v severských zemích, kde představují 95 % všech novostaveb. Pokud si chcete prohlédnout rozsáhlejší realizaci modulárních domů, zajeďte se pokochat pod Pálavu, kde jsou součástí komplexu Aqualandu Moravia.

Pokud si chcete modulární dům prohlédnout a projít, kontaktujte nás a rádi vás provedeme naším vzorovým domem v Břeclavi.