O modulárních domech mluví s nadšením ti, kteří už mají zkušenosti s vícenáklady na stavbách klasických domů. Podobná překvapení se jich totiž netýkají a cena za ně bývá vždy konečná. Zřejmě největší výhodou modulárních domů je rychlost jejich stavby, precizní práce v suchém provozu výrobní haly, jejich variabilita do budoucna i nízké náklady na provoz. K slabším stránkám naopak patří menší obytná plocha a jistá uniformita stylu.

Výhody modulárních domů

Rozumná pořizovací cena bez vícenákladů

Za nejzásadnější výhodu modulárních dřevostaveb považují jejich majitelé především ekonomickou stránku věci. I když cenová kalkulace dnes zhruba odpovídá ceně klasické zděné stavby, velkou výhodou je pro ně fakt, že nedochází k žádným navýšením. Zatímco u standardního zděného domu přichází v průběhu stavby jedna vícepráce za druhou, u modulárních domů zákazníky žádné podobné překvapení nečeká, protože jejich cena je konečná a znáte ji ještě před započetím samotné realizace.

Modulární dům si pořídíte za pevnou cenu bez více nákladů.

Rychlá stavba bez ohledu na roční dobu

Modulární dům se staví ve výrobní hale suchým procesem, proto jeho realizace nepodléhá rozmarům počasí. Díky tomu, že řemeslníkům neprší za krk a nefouká kolem uší, mohou daleko kvalitněji zpracovat různé technické detaily a svou energii plně soustředit na provedení. Zároveň není problém zajistit součinnost různých prací, protože se vše připravuje ve výrobní hale. Problémem nejsou ani tradiční úskalí staveb jako osazení oken ve výškách, které se na pozemku dělá mnohdy opravdu problematicky. Precizněji než v terénu je zpracovaná i dřevěná fasáda, jejíž kvalita bývá při venkovním zpracování značně závislá na tom, zda realizaci přeje počasí. Pokud se například dělá nadvakrát, může mít každá část jinou barvu, protože se na ní otisknou stopy deště či naopak slunce. K takovým nepřesnostem u modulárního domu nedochází. Stavba probíhá ve výrobní hale a za čtyři měsíce od podpisu smlouvy už se dům staví na pozemku.

Variabilita dispozičních řešení

Značnou výhodu modulárního domu přináší jeho variabilita z hlediska možných dispozičních řešení a jeho rozšiřování. Modulární dům roste společně s rodinami i jejich potřebami. Snadno k němu připojíte dva dětské pokojíčky, pracovnu pro manželku nebo pokoj pro rodiče, o které už se potřebujete postarat.

I když se dům skládá z modulů, je velmi variabilní a splní i náročné požadavky zákazníků.

Nízké provozní náklady

Modulární domy se zpravidla staví v nízkoenergetické či pasivní variantě, což z nich činí na provoz prakticky nejekonomičtější variantu na trhu.

Nevýhody modulárních domů

Menší prostory domu

Ke klasickým slabým místům modulárních domů patří skutečnost, že se ve většině případů jedná o menší prostory. Nebývají koncipovány např. pro rodiny se čtyřmi či pěti dětmi a obvykle neslouží také jako vícegenerační domy. Daleko častěji si je zákazníci vybírají jako alternativu chaty na svůj rekreační pozemek nebo jako zajímavou kancelářskou stavbu, která je rychle hotova a ještě udělá velkou parádu. „Na trhu s modulárními stavbami se pohybujeme již poměrně dlouho. Za tu dobu jsme přišli na to, že většina našich zákazníků si neumí prostory modulárního domu představit. Zatímco ve zděném domě byl asi úplně každý, se dřevostavbami nemá mnoho lidí stále žádné zkušenosti. Proto jsme v Břeclavi postavili modelový ukázkový modulární dům, který si mohou klienti projít. Posedět si u okna, vyzkoušet pohovku v obýváku a zjistit, zda by se jim v prostoru modulárního domu dobře žilo. Většina našich zákazníků možnost projít se modulárním domem uvítá a navštíví ho,“ vysvětluje Vojtěch Juřenčák, odborný poradce v oblasti modulárních staveb. „Realizovat umíme i velké rodinné domy pro dvě generace,“ dodává.

Modulární dům krátce po výstavbě.

Uniformita modulárního domu

Někteří architekti vytýkají modulárním domům přílišnou uniformitu a jednotvárnost, což je ovšem věcí individuálního vkusu a potřeb. V severských zemích například tvoří dřevostavby 95 % všech novostaveb, takže pokud máte severský design a styl v oblibě, možná vás osloví také modulární domy a jejich jednoduchá krása provoněná dřevem.